Popularni postovi

Kornišoni uz poticaj

Kornišoni su sve više atraktivniji u poljoprivredi.Poslije plastenika,malina i drugog stižu kornišoni za sljedećih pet godina.Projekt je vrijedan 4 milijuna maraka, trajat će narednih 5 godina i u tom razdoblju namjerava se osigurati siguran prihod za preko 1 700 kućanstava.Ove godine bi trebala biti otkupna cijena kornišona 1,20 KM te poticaj 0,20 KM.Mnoge je  to privuklo,cijena je dobra radi po planu i projektu.Može to biti i dodatna zarada.Trud se isplati.
– Iz BiH se najviše izvoze maline, kupine i krastavci
kornišoni, a tradicionalno je najveći izvoz u Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku – Izjavila je to direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović. Dodala je da očekuje da će značajan podsticaj dati najavljeno zeleno svjetlo za izvoz krompira iz BiH. Pohvalila je pomoć koju pruža Švicarski program za promociju uvoza u EU i Švicarsku.
Na primjer tvrtka CARL KÜHNE KG Mostar izravno će otkupljivati krastavac po unaprijed dogovorenim cijenama s potpisnicima ugovora, a cijela proizvodnja će biti kreditirana u nabavci repromaterijala, sjemena, sadnica, zaštitnih sredstava, gnojiva, folija, sredstava za navodnjavanje. Poljoprivrednicima će 8. lipnja biti dopremljene sadnica, a kompletna proizvodnja od pripreme zemljišta pa do branja plodova biti će pod stručnim nadzorom agronoma ove tvrtke. I tako dalje i u drugim gradovima je slična situacija.
Ugovori,poticaji i otkupna cijena zagarantovana to je ono što privlači poljoprivrednike,jer očekuje se lijepa zarada.
Na ovoj fotki sve su pripreme izvršene za sadnju koja se očekuje već sutra.

tags:kornišoni, poticaj, dopunski posao, organska proizvodnja, unosan posao, čista zarada, 

2 comments:

  1. sve sam pripremio na 900 kvadrata i koštalo me do sad 1200 KM,šta će dalje biti vidjet ćemo.Jer će se veći kornišoni od 5 cm otkupljivati po niskoj cijeni, to jest po 60 feninga.

    ReplyDelete
  2. otkup kornišona će ove godine biti 0,15 do 1,20 KM što zavisi od veličine.

    ReplyDelete

PageRank Checker