Popularni postovi

Uzgoj ljekvitog bilja


Ljekovito bilje je na cijeni,svakim danom je sve traženije ,pojavile su se i otkupne stanice,tu je i poticaj koje daje država ali i krediti koji su veoma povoljni sa 2 % kamate a vraćanje kredita je  u robi s kojom ste počeli vaš biznis.Kako god okrenete isplati se ovaj posao a evo kako:
Kaže jedan čovjek iz Hrvatske da je zaradio novce od ljekovitog bilja,opet jedan iz BiH se ne hvali baš jer mu ne ide prodaja ,ipak ljekovito bilje se dobro prodaje na tržištu.Evo jedne statistike:

Poznato je da je optimalna gustoća biljaka na jednom hektaru  ili 10  dunuma ili  10.000 m2 , na tu površinu posadi se  60.000 biljaka.
Zatim je potvrđeno da se u berbi na 10 dunuma ubere 21.500 kg svježeg lista biljaka, a kada se list osuši to je ukupno 6 tona suhog lista ljekovitog bilja.
Ako znamo da je cijena  cijena 100 grama suhog lista na malo u BiH najmanje 6 KM,dok je  u Hrvatskoj neko napisao da je oko 100 kn.Tako bi računica bila da je za 10 dunuma ili jedan hektar u BiH minimalna zarada  36 000 KM, dok je u Hrvatskoj cijelih 6000.000 kn,pravo bogatstvo.
Tu treba odbiti materijal i rad,rizik ,nevrijeme,suša i dr. ,ipak opet se isplati kako god se okrene.Samo treba se organizovati i stvoriti tržište koje će biti sigurno a posebno ako se radi o izvozu.
U posljednje vrijeme se mnogo priča o izvozu u druge zemlje pa se nadati da će i ta opcija proraditi a neki, doduše,  pojedinci već ubiru plodove takvog načina  rada i saradnje sa stranim biznismenima....


tags:ljekovito bilje,izvoz,otkupne stanice,zarada,


1 comment:

  1. ja bih sadio ili sijao ljekovite trave ako bi neko to otkupio.

    ReplyDelete

PageRank Checker