Popularni postovi

Šipurak uz poticaj?

Ona je ostvarila svoj san i hobi pretvorila u posao budućnosti!Samonikla divlja ruža, ili kako se kod nas još kaže šipak, posvuda raste, ima ga na svim kontinentima.Šipak ili šipurak se veoma malo uzgaja na većem prostoru samo se bere u prirodi za domaću proizvodnju a za izvoz daleko od toga jer nikako se ne izvozi.Šta učiniti da se sve preokrene u našu korist.U Hrvatskoj je to ovako:  Nažalost, u Hrvatskoj ima tek nešto manje od dva hektara posađenog šipka u ekološkom uzgoju. Većina šipka se uvozi i to najviše iz Čilea i Argentine. Kada se počela kod nas poticati sadnja voćnih vrsta, svi su uglavnom išli saditi jabuku pa šljivu i krušku, a šipak i slične voćne vrste su ostale zapostavljene.
I tako šipka ni na mapi,ali neki su se dosjetili i počeli su proizvodnju sadnica i uzgoja za sada na manjim površinama jer je ova vrsta zarade još uvijek rizična dok ne krene u većem obimu.Iako ima saznanja da neke manje privatne firme otkupljuju šipak.
Sadnica šipka se ima kupiti u oglasima cijena je oko 1 eur ali šta kada rodi gdje sa njim?Neki su ranije posadili šipak i imaju ga mnogo ali ne bere se i odmara na njivama jer nema plasman a gazda propada jer je u manjku.
Država je pokretač ovih poslova,malih biznisa i poticaja,pa državo narod čeka zeleni signal.Jer šipak ne iziskuje mnogo vode a vode je izgleda sve manje svake godine.A gdje nema vode nema ni biznisa ove vrste koji se za sada nudi u BiH i okolnim državama.

tags:poticaj,mali biznis,šipak,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker