Popularni postovi

Hipoteka I dio




Hipoteka  je u bankarskoj praksi instrument osiguranja dok se u hipotekarnom pravu definira kao raspolaganje izvjesnim udijelom (interesom) u nekretnini, ili u drugoj imovini koja služi kao osiguranje za isplatu dugovanja.
U bankarskoj praksi, banke često traže hipoteke za osobne kredite, kako bi se zaštitile u slučaju neplaćanja anuiteta ili kreditne obveze. Razlike između hipoteke i fiducije je u tome što kod hipoteke, korisink kredita, i dalje raspolaže imovinom.


Osnovno pravilo kod svakog upisa tereta (hipoteke) je da taj teret slijedi nekretninu, a ne njenog vlasnika. Ona znači upis prava hipotekarnog vjerovnika da svoju tražbinu podmiri prodajom nekretnine, u pravilu na javnoj dražbi, radi namirenja svog vjerovničkog potraživanja, bez obzira tko je trenutni vlasnik nekretnine.

To znači sljedeće - da se neka nekretnina (kuća, stan i sl.) pod hipotekom - može slobodno prodavati i mijenjati svoje vlasnike neograničeno, ali uvijek ostaje pravo hipotekarnog vjerovnika da izvrši naplatu svog duga prodajom te nekretnine.

Stoga svaki potencionalni kupac neke nekretnine, uz sve ostalo, provjerit će da li je na nekretnini koju namjerava kupiti možda upisan neki teret, hipoteka, pravo prvokupa ili pravo služnosti kolnog i pješačkog prijelaza i sl.).

Svaki teret ili hipotekarno pravo upisuje se u zemljišne knjige i time postaje stvarno pravo, što znači da to postaje
 pravni faktor na koji se moraitekako računati. A to se prvenstveno odnosi, ne toliko na izvornog hipotekarnog dužnika, već na trenutnog vlasnika nekretnine koju je kupio zajedno sa teretom. Zato kupcima nekretnina savjet – pazite dobro da ne kupujete nekretninu na kojoj postoji hipoteka, ako to prethodno niste dobro raščistili sa prodavateljem. Jer kupnjom nekretnine s upisanom hipotekom – vi postajete njen vlasanik, ali i hipotekarni dužnik.
Da bi se upisala hipoteka na neku nekretninu potrebna je, u strogo propisanoj pismenoj formi, izražena volja vlasnika nekretnine i hipotekarnog vjerovnika da se na nekretninu upiše hipoteka za dužni iznos nekog kredita i propisane ili ugovorene kamate. To se obično radi u formi posebnog ugovora, ali se može regulirati i u okviru ugovora o kupoprodaji stana, kuće i sl.

Dakle, slobodno se može reći da je hipoteka na neku nekretninu 
najbolja i najsigurnija garancija za povrat duga hipotekarnom vjerovniku, najčešće bankama i sl. Ali ako je nešto najbolje za jednu ugovornu stranu, to ne znači, a u pravilu i nije najbolje za drugu ugovornu stranu – hipotekarnog dužnika. 

tags:kupac neke nekretnine,hipoteka,povrat duga,hipotekarni,

1 comment:

  1. Ӏ must thank you fοr the effoгts уоu've put in penning this site. I am hoping to see the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now ;) http://Bezpiecznapozyczka.org/

    ReplyDelete

PageRank Checker