Popularni postovi

Poticaj za pčelare

 Poticaj je sve popularniji kada je u pitanju posao,biznis bilo koji a sve je više različitih poslova koji imaju pravo na poticaj.Uglavnom tu je poljoprivreda i stočarstvo ali i kada neko hoće privatno da radi nešto da otvori neki zanat ili posao dobiva poticaj bespovratni novac oko 5000 KM i dužan je godinu dana da radi po ugovoru.

Da se vratimo na poticaje  ove redovne.Postoji stranica farmer.ba tamo ima pod stranica portal farmer gdje svi oni koji imaju pravo na poticaj tj.prijavljeno gazdinstvo su upisani i sve o njima tamo piše.Sve novo se upisuje svake godine i sve promjene.

Na primjer ulazak tamo je pod šiframa koje dobije svaki član koji prijavi gazdinstvo.Upute su na farmer.ba.



Poticaj za pčelare postoji općinski ali i federalni.Općinski je od općine do općine različit zavisi od količine košnica tj,društava.A federalni se po meni još uvijek formira jer pravila mnoga udruženja ne znaju nisu u vezi sa općinom i tako propadaju mnogi poticaji zbog nesuglasica,nesporazuma.Ali na stranici farmer.ba su sva pravila dostupna tako da nema nesporazuma.Sedam KM je poticaj po društvu pčele te na federalnom nivou za poticaj pčelar mora imati najmanje 20 društava ali ne i više od 30 i tu je 7 KM poticaj.Mizerno jest ali može biti bolje jer mizerno je i da se med prodaje po 20 KM dok sve drugo poskupilo med je na istoj cijeni.Na primjer pekmez je stigao med sa cijenom posebno pekmez kiseli,kruškov je 18-20 KM ali repičar je već 25 KM.

Mnogi se pčelari žale da nema meda u košnicama i da je 2021.g. najgora godina za pčelare od kada znaju za sebe.I tako dalje ,nastvalja se uskoro.


Tags:farmer.ba,portal farmer,med,pčelar,poticaj,gazdinstvo,cijena meda,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker