Popularni postovi

Zaposlenje u Švedskoj


Posao u Švedskoj:
Rad u Švedskoj nije baš ni tako jednostavan to jest sam dolazak i zadržavanje tamo.ovih danaje aktivirana ova vijest i treba je dobropsrostudirati jer Švedska traži radnice raznih zanimanja a ponajviše stručnjake,inžinjere i td.
Pismena ponuda za posao je vaš ključ za život u Švedskoj.
Prvo je potrebno poznavati jezik ali moguće je naravno pronaći i posao gdje se ne inzistira na poznavanju švedskog, ali ti poslovi su vrlo rijetki a potražnja je ogromna. Poznavanjem jezika su vam sva vrata otvorena a oglasnici su svakodnevno puni oglasa za posao. Postoje besplatni tečajevi ‘za imigrante’ poznatiji pod kraticom SFI (Swedish lessons for immigrants). Dakle, nakon što ste se smjestili i dobili OIB, obratite se lokalnoj zajednici vezano za besplatne tečajeve švedskog. 
 U roku od 3 mjeseca potrebno je svoj boravak u zemlji prijaviti lokalnom Imigracijskom uredu (bez obzira što je RH u EU). Institucija se zove Migrationsverket . U tom roku, moguće je u zemlji boraviti bez OIB-a, no nakon 3 mjeseca svakako biste ga trebali zatražiti i prijaviti svoj boravak.
- Prije polaska u Švedsku, predati zahtjev i preuzeti europsku zdravstvenu iskaznicu u uredu HZZO-a. Zahtjev se može predati i putem Interneta 
- Prenijeti prava s burze rada. Ukoliko imate pravo na naknadu s HZZ-a, to pravo možete prenijeti i u Švedsku, te nastaviti primati naknadu u skladu s tim pravom. 

Da biste došli do zaposlenja, potrebno je ispuniti osnovni preduvjet, a to je – poznavanje švedskog jezika. Iako gotovo svi šveđani, od srednjovječnog vozača lokalnog busa, pa do prodavačica u trgovini, gotovo tečno govore engleski, kod zaposlenja malo tko će vas uopće uzeti u obzir ako nemate položena barem dva stupnja švedskog jezika. Ovo pogotovo vrijedi ako se radi o poslovima koji iziskuju visoku stručnu spremu gdje se najčešće traži tečno poznavanje švedskog u govoru i pismu. 
Malo surfajte još internetom kako biste doznali na koje ploslove biste mogli konkurisati u Švedskoj.

forum:rad u Švedskoj

tags:posao uz Švedskoj,rad u inostranstvu,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker