Popularni postovi

Posao u Norveškoj


Norveška prima radnike  raznih struka,ovo se već vrti na svim većim stranicama na internetu.Kažu da tamo 90 % stanovništva ima kuću ili stan ,plata u prosjeku 4500 eura i više,dok NK radnici imaju oko 2500 eura.Imaju plin i naftu pa je zemlja bogata ali i skupa.Hrana jeskuplja od naše i za 60 %.Da ne duljim evo što drugi pišu:
Prosječna plata u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i  svijetu. Tako je prosječna mjesečna plata u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 evra.  Deset odsto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mjesečno, odnosno 8.541 evro, a deset odsto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 evra.
Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.
Norveškoj su potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, kuhari,konobari ,vozači autobusa i taksisti.
Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.
 I da ponovimo:Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) objavila je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plata od skoro 4.500 eura.Ko nema posla i nema nikakvih izvor aprimanja ili mu je dosadio šef u firmi može se prijaviti ,neko će opet tamo otići radi peromjene ili lprovoda,dobra plata dobar život.

3 comments:

  1. Kada se daju oglasi sto se tice Norveske drzave trebalo bih obavezno navesti neto zaradu a ne brutto zaradu zaposlenog od recimo 400000 Nk oduzmi 36% poreza to bih bilo 25600 Nk ili mozda oko 3200 e to bih bilo otprilike to . Sto se tice zdrastvenih radnika ,medecinske sestre sa nasom diplomom ne mogu raditi kao seste vec kao njegovatelji . Druga odnosno prva vazna i najvaznija stvar je u Norveskoj Norveski jezik koji je neophodan a posebno u radu u zdrastvu ,odnosno polozen B2 test ili ga zovu melom test .Inzinjeri masinstva ,elektrotehnike ne moraju znati odmah Norveski ali zato moraju super da vladaju engleskim . Sto se tice hrane ,hrana nije skupa prema standardu ,ali zato cigarete i alkohol su katastrofalno skupi ,recimo 1 kutija cigareta je oko 13 e a alkohol 0,7 dcl 50 e . Ako nemas prijatelja gde ces da zivis prvo vreme dok se ne zaposlis a moras da placas stan koji je recimo u Stavangeru ,sa jednom sobom od 1200 e do 3000 e mesecno u struja . Druga stvar veoma vazna kod zaposljavanja je veoma vazna ako zelis uci u firmu bez oglasa netko mora da te preporuci tko vec radi tu . Ali najvaznije od svega jeste Norveski jezik ,ako si ga savladao u Srbiji ili ex Yu nema nikakvih problema za posao svuda su ti vrata sirom otvorena ,mozes da budes kakav velik strucnjak ali bez poznavanja jezika otpadas !

    ReplyDelete
  2. kakva je sitvuacija za zapošljavanje. drugih zanimanja kao npr.
    montaza namjestaja iskustvo 7 godina

    ReplyDelete

PageRank Checker