Popularni postovi

Uzgoj malina

Uzgoj malina:Posticaj ili poticaj,ko narod jedni kažu ovako drugi onako, za uzgoj malina privlači sve više pažnju poljoprivredniika ali i onih koji imaju negdje mjesto pogodno za sadnju.
Maline su sve češće sade svake godine je više malinara.Ove godine je postignut rekord,gdje god je neko imao pa i  malo imanje posadio je ili sadi sadnicu maline.Cijena je bila dobra i sve je bolja svake godine jer otkupna cijena od 3,5 KM u BiH izaziva osmijeh kod onih koji žele da zarade.Ali to je stara cijena danas 2021.g. je oko 8 KM.


Svi hoće novac ali nije baš tako lako zaraditi taj novac.Ima tu i posla.Ko ne voli da radi prvo neka se raspita i gleda jednu godinu kako to ide da ne bi ulagao pa poslije kuku majci što uloži.Voda je na prvom mjestu, pa  radna snaga.Ako nemate sve to najednom mjestu i kada god zatreba onda i ne počinjite.
Na primjer ako zemlja nije dovoljno vlažna smanjuje se urod, plod bude smežuran i sasuši se na izdanku, a korijenov sistem slabo raste i daje mali broj nedovoljno razvijenih izbojaka. Najbolje rezlutate daje u brdsko planinskim područjima gdje je količina oorina 700-900 mm.Zatim za uzgoj maline najbolja su propusna, rastresita, slabo kisela (pH oko 6) tla, bogata humusom iznad 3 %. Najbolje uspjeva na tlu čiji je omjer gline i pijeska 40-50:50-60. Korijenov sistem razvija se do 1 m dubine, glavni dio žila je između 15 i 40 cm, pa podzemna voda ne smije biti bliža površini od 0,90 do 1 m.
Tako da se moraju ispunjavati i ovi uslovi iako to naš narod i ne gleda važno je da posadi,zaljeva i bere prinose.Ima i ta mjesta ,mnogi su uspjeli ali branje je svakodnevno nema odmora i po najvišoj žegi mora se u malinjak inače sve propade.

Moj poznanik je prve godine na 500 m2 imao 1000 kg maline.Zaljevao je motorom iz rijeke po 9 sati dnevno svoje maline  i to crijeva su bila u dva reda,stabljika u sredini.Dok je njegov komšija sa 1000 m2 imao iste prinose.
Mora se raditi i to ti je.
tags:malinjak,poticaj,maline,radna snaga,vopda,zaraditi novac,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker