Popularni postovi

Goji(gođi) bobice novo na tržištu

Goji bobice(čitaj gođi) je ljekovita bobica koja je porijeklom iz Kine sa Himalaja ali evo je već se približava Balkanu .Na Balkanu postoje mjesta gdje se mogu kupiti sadnice ove biljke koja je veoma tražena i skupa to jest plod košta jedan kilogram 25 do 35 eura.Uzgaja se jednostavno i brzo daje rod.

Kažu stručnjaci da već za 4 mjeseca poslije sadnje(april) daje i do jedan i po kilogram roda u drugoj godini do 3 kg roda, u trećoj i četvrtoj do 10 kg.Ova biljka živi do 50 godina.


Crvene bobice malo sliče drijena malo i  šipku rastu na  grmu  koji može dostići visinu do tri metra i prodaju se u kutijama po 200 grama.Imaju velika ljekovita svojstva i pomažu kod mnogih bolesti.


Stručnjaci navode  da su goji bobice jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima...

Jedan uzgajivač iz subotice kaže da unaprijed ima kupce koje upiše u svesku i tako da ima unaprijed prodat rod ovih bobica.Da li će i kada će stići u BiH pitanje je vremena i nekog poljoprivrednika koji će imati želju da okuša i taj posao sadnju goji bobica.jedna sadnica za sada košta 3,5 eura i ona već te godine daje 30 uera roda pa sada vi razmislite isplati li se sadnja ove biljke.


tags:goji bobice,uzgoj,mali biznis,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker