Popularni postovi

Tartufi u BiH



Tartuf skupocjena gljiva bi se mogla proizvoditi i u BiH i to uz siguran izvoz i otkup.Londonska kompanija "Green laboratories" zainteresovana je da podijeli besplatno sadnice lješnika na čijem korijenu se nalazi "sjeme" tartufa.

Ugovor o saradnji će biti potpisan na 20 godina, a kompanija će otkupljivati cijeli rod. Od ukupne zarade 70 odsto ide uzgajivaču, a 30 odsto kompaniji.

Cijena tartufa po kilogramu se kreće od 1.000 do 5.000 eura.

Londonska kompanija "Green laboratories" zainteresovana je da podijeli besplatno sadnice lješnika na čijem korijenu se nalazi "sjeme" tartufa

Domaći poljoprivrednici su veoma zainteresovani za uzgoj tartufa koji im može donijeti veliku zaradu, a za samo tri dana prijavljeno je više od 200 potencijalnih uzgajivača, rekla je direktorica preduzeća "Green Laboratories" iz Banjaluke Senka Gatarić, piše Glas Srpske.

- Interesovanje je ogromno, telefoni zvone stalno, ljudi se raspituju. Zainteresovani su poljoprivrednici iz cijele BiH, a iz Srpske je najviše zainteresovanih sa područja banjalučke regije. Prijavljivanje je tek počelo i ima još dosta vremena da se zainteresovani prijave za sadnice koje će se saditi u jesen - kazala je Gatarić.

Dodala je da broj sadnica nije ograničen i ima ih dosta.

- Najbitnije je da zemljište bude odgovarajuće i sadnice će dobiti svi koji budu ispunjavali uslove. Cilj kompanije je da se posadi što više sadnica i da se razvije taj posao u BiH  - istakla je Gatarić.
Ako se sve daje besplatno,potrebno je ozbiljno shvatiti ovaj potez Londonske kompanije,samo je potrebno utvrditi sve činjenice kako ne bi opet sve propalo zbog nekih političkih nesuglasica između stranki,narodu je potreban posao jer je došlo vrijeme da se treba boriti za golu egzistenciju a saradnjom sa ovom Londonskom  firmom mnogi bi se i obogatili uz to bi i država živnula.

tags:posao,tartuf,uzgajivači,sadnice,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker