Popularni postovi

Koliko zarađuju žene a koliko muškarci u BiH?

Za manje od tri mjeseca servis Plata.ba je koristilo 9.100 osoba i dosadašnji rezultati pokazuju neznatnu razliku u generalnom poretku prosječnih plata po faktoru spola.

Prosječna plata muškarca na osnovu istraživanja iznosi 1.015 KM za muškarce i 941 KM za žene, što znači da su muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8%. 

"U poređenju sa Srbijom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u BiH je ova razlika najmanja. Naime, muškarci u Srbiji zarađuju 8,5% više od žena na istim pozicijama, dok u Češkoj taj broj iznosi 16%, u Slovačkoj 15% i u Mađarskoj 12%", kaže Mersiha Mehić, voditeljica projektnog odjela Posao.ba.

Muškarci su i dalje najbolje plaćeni ukoliko obavljaju poslove u bankarskom i osiguravajućem sektoru ili pak prodajnom sektoru. Ipak, primjetan je rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja. Tako je, naprimjer, prosječna plata novinara za muškarca 666 KM, uz maksimalnu platu od 1.000 KM, a za žene na poziciji novinara prosječna plata je 749 KM, uz maksimalan iznos plate od 1.500 KM. 


 muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8%.,maksimalnu platu,Muškarci su i dalje najbolje plaćeni,rezultati,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker