Popularni postovi

Američka borovnica idealna I dio



hellea.jpgDomaći biznis:Slučajno razgovarajući o poslovima kojji su lagani a donose dobar prinos godišnji dobijem ideju da je Američka borovnica među prvim poslovima koji su unosni.Posadite borovnice-žbuniće  koje ne treba prskati i imati dodatne troškove.

Biljka ne podliježe bolestima kao većina kultura koje uzgajamo u našim voćnjacima, vrtovima, a samim time nema tretiranja sa sredstvima za zaštitu bilja, pa možemo reći da je sa gledišta uzgoja  jedna od ekološki prihvatljivijih kultura, a ujedno i jednostavna za održavanje.Pri branju je problem koliko vam se žuri ko će to pobrati,jer ako imate više posađenih žbunova treba vam i radna snaga.Sami izračunajte kolika je dobit sa 1000 m2,a evo dole piše kako se sadi i koliko svaki žbun daje borovnice.Uz ovo je moguć i poticaj,tako da ako posadite kako se traži u uslovima o poticaju možete dobivati novac skioro dupli kada se sve sabere.Ko ima zemlje u travi odmah neka se pobrine za neki unosni posao sa poticajem ili onako opet je dobra zarada.

Borovnice se sade u za to pripremljene kanale ili iskopane jame u kojima mora biti odgovarajuća struktura zemlje, bogate humusom i pognojene. Sade se različite sorte, zbog oprašivanja i različita vremena zorenja plodova, jer postoje rane, srednje i kasne sorte borovnica.

Razmak je sadnje manje bujnih sadnica u redu 1 1,2 m. To su EARLIBLUE, BLUETTA, SPARTAN i DUKE, a ostale sorte sade se na 1,5 m u redu. Između redova razmak je sadnje od 2,5 m dalje i sve ovisi o načinu obrađivanja (košnja, malčiranje, gnojenje itd), pa se tome prilagodi razmak između redova. Nasadi borovnice traju najmanje 20 30 godina (u Americi 70 godina), a kad se grm izrodi, potrebno je pomlađivanje, izrezivanje starih grana, da izrastu novi izdanci, koji daju krupne plodove. Potrebno je i pojačano gnojenje nasada.U punoj rodnosti grm daje 8 12 kg plodova, koji su krupni, ovisno o sortama i uvjetima rasta, prihranjivanju i natapanju....


tags:američka borovnica,

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker