Popularni postovi

OSCE misija u BiH

Riješavanje problema nezaposlenоsti mladih kroz preduzetničke treninge




Već od 2005. god. OSCE Misija u BiH organizuj preduzetničke treninge za mlade na području cijele zemlje. Do sada je organizovano više od stotinu treninga koji su osmišljeni da mladima u dobi od 16 do 30 godina pruže dodatne informacije o tome kako da pripreme, registruju i upravljaju privatnim biznisom. Kao rezultat treninga, više od 200 mladih ljudi je ili pokrenulo novi biznis ili se zaposlilo.
Zadnji trodnevni trening koji je organizovala OSCE Misija u BiH je održan u Zavidovićima, centralnoj Bosni. Trening, održan u periodu 10-12.12.2009. god., je bio prvi trening takve vrste koji je organizovao odjel u općini u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Kantona 6 i Regionalnom razvojnim agencijom za regiju CBiH. Osamnaest učesnika koji su prisustvovali treningu, dvanaest osoba sa završenim fakultetom i tri učenika srednje škole, je izabralo njihovo studentsko vijeće.
„Iako je trening trajao samo tri dana, bio je veoma koristan“ rekao je Muhamed Balić, diplomac Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. „Na fakultetu smo uglavnom naučili teoretski dio, a veom amalo praktični dio. Ovaj poduzetnički trening je međutim bio veoma praktičan i iskoristio sam ga da osmislim nove ideje i pristupe u pokretanju biznisa,“ dodao je Balić.
Nidžara Mustajbašić takođe sa univerzitetskom diplomom iz Zavidovića se pridružila rekacijama. „Općina, kao i bilo koja druga, ima veliku stopu nezaposlenosti, a ja sam prisustvovala treningu kako bih naučila nešto više o izradi poslovnih planova. Trening je pružio dosta korisnih i praktičnih informacija.“
Kao nastavak treninga, učesnici su u fazi završavanja poslovnih planova koje će kasnije predstaviti općinskim vlastima. Načelnik Zavidovića se složio da obezbijedi sredstva za tri prva poslovna plana koje pripreme. Tri srednjoškolska učenika su takođe dobila zadatak da pripreme prezentacije o preduzetništvu i stečenom znanju na treningu za učenike u svojim razredima.
Kao dio inicijative Lokalno je primarno, OSCE Misija u BiH će nastaviti da organizje treninge za poduzetništvo mladih u saradnjih sa općinama, lokalnim institucijama i ostalim partnerima do kraja 2009. god i u 2010. god. Naredni treninzi su planirani za 18.11.09. god. u Han Piejsku i Gornji-Vakuf-Uskoplju.




Za detaljnije informacije kontaktirajte

Mersiha Causevic-Podzic, Glasnogovornica
Odjel za medije i informisanje javnosti
OSCE Misija za Bosnu i Hercegovinu

Fra Andjela Zvizdovica 1
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 (0)33 752 338
Fax: +387 (0)33 442 479
E-mail: 
Mersiha.Causevic-Podzic@osce.org



OSCE,OSCE MISIJA U bIh,ZAPOSENJE ZA MLADE,MLADI TRAŽE POSAO,POSAO ZA MLADE,TRŽIM POSAO

No comments:

Post a Comment

PageRank Checker